Portocalopita sau prajitura greceasca cu sirop de portocale va va duce cu gandul la un concediu de vis pe o insula greceasca!
Gastronomia este o componenta importantă a culturii unui popor, iar bucătăria greacă este parca si mai mult incarcata de semnificatii, pentru ca originile ei se regasesc in timpuri mitologice, când zeii din Olimp coborau printre muritori. Este o bucătărie specific mediteraneană, cu elemente comune bucătăriilor italiană, balcanice, şi orientale.
Deserturile greceşti sunt şi ele celebre: baklava, galaktoboureko (straturi de cremă între foi de plăcintă), kourabiedes (prăjituri din făină, unt şi migdale), loukoumades (un fel de gogoşi cu scorţişoară), loukoumi (rahat), tsoureki (un fel de cozonac) şi nelipsitul iaurt cu miere.
Astazi va supun atentiei « portocalopita », o prăjitură originală din Creta, cu o aroma placuta de portocale, nu foarte dulce, ba chiar usor acrisoara, insiropata şi numai bună de servit alături de o cească de cafea sau ceai.
Ingrediente portocalopita:
- un pachet de foi sau 400 g de foi subtiri de placintă,
- 500 g de iaurt cu 10% grasime,
- 7 ouă,
- 200 g de zahăr,
- 200 ml de ulei,
- zeama de la o portocală mare,
- 1 pliculet praf de copt,
- o lingură cu extract de vanilie,
- 200 g stafide,
- unt pentru tapetat tava.
Ingrediente sirop :
- 250 ml de apă,
- zeama de la 3 portocale mari,
- 250 g de zahăr,
- un baton de scortisoară
Mod de preparare portocalopita:
- Foile de plăcintă se desfac bucată cu bucată si se lasă la uscat cateva ore,
- Mai intai preparam siropul care trebuie să fie rece cand se adaugă peste prajitura fierbinte: turnăm apa intr-un vas, adaugam cele 250 g de zahăr si amestecăm bine, punem batonul de scortisoară si lăsăm să fiarbă cam 10 minute, pana cand zeama devine mai densa, turnăm zeama de la cele 3 portocale, amestecăm din nou si mai lăsăm să fiarbă 5 minute, apoi punem siropul deoparte pana cand se va raci complet,
- Rupem in bucătele mici foile de plăcintă uscate,
- Punem praful de copt peste iaurt si amestecăm bine, apoi il lăsăm să se activeze
- Adaugam ouăle intr-un bol mare si le batem bine impreună cu extractul de vanilie si zahărul, pană cand amestecul isi dublează volumul si devine albicios si cremos, adăugam treptat uleiul, iar apoi sucul de portocale
- Adaugam iaurtul peste ouale batute si mixăm pană cand se incorporeaza in totalitate,
- Adăugăm si foile de plăcintă rupte si amestecăm cu o spatula, astfel incat sa nu ramana foi de plăcintă uscate, neacoperite de amestecul cremos.
- Turnam compozitia pentru prăjitură intr-o tavă si o punem in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 45 de minute, iar cand prăjitura este rumenită si se desprinde de pe marginile tavii o scoatem din cuptor si o tăiem imediat.
- Turnam siropul rece, uniform, peste prăjitura fierbinte, apoi lăsăm prăjitura să se răcească, o putem chiar pune la frigider, servita rece este foarte gustoasa!