Asa numitul Sos de pesto este un sos pe care-l puteti folosi in multe combinatii: paste, friptura, oua ochiuri. De asemenea, el poate fi amestecat cu smantana, iaurt grecesc, branzica de vaci sau chiar guacamole. Il puteti servi si alaturi de un platou de branzeturi, atunci cand doriti sa va impresionati invitatii. Inca o varianta, ar fi ca in loc de paine cu usturoi, sa adaugati putin pesto si bagati la cuptor sau chiar puteti amesteca pesto in aluat, iar rezultatul va fi delicios. Sau pur si simplu amestecati un strop de pesto cu unt si ungeti feliile de paine, va garantez ca veti sfarsi prin a va linge degetele ?!
Pesto este un sos cu origini italienesti, dar care a fost adoptat si reinventat și în alte parti ale lumii. Nu se stie cu certitudine când a fost folosit pentru prima dată sosul pesto. Totuși, prima atestare documentară a unui sos asemănător cu pesto a avut loc în anul 1880. Vorbindu-se despre celebra bucatarie italiană, era menționat un sos „battuto al sapore dell’aglio” („zdrobit cu gust de usturoi”) care descria preparatul obținut dintr-un cățel de usturoi, brânză, parmezan,busuioc, toate componentele fiind date prin zazatoare sau zdrobite și amestecate cu ulei de măsline.
Ingrediente sos de pesto:
- ½ cana seminte pin (100 g) sau caju
- O mana busuioc (100 g)
- 100 ml ulei masline
- 1 catel de usturoi
- ½ cana parmezan razuit
- Sare, piper dupa gust
Mod de preparare:
- Se rumenesc semintele de pin intr-o tigaie fara ulei, mare atentie sa nu se arda, pentru ca se poate intampla intr-o clipita
- Se lasa sa se raceasca putin, dupa care se pun intr-un blender impreuna cu restul ingredientelor
- Se mixeaza pana capata consistenta unei paste
- Se pastreaza la frigider intr-un recipient de sticla, cel mult o saptamana