Umplutura delicioasa intr-o varza buclucasa: Sarmale cu orez si ciuperci
Sarmaua este una dintre mîncarurile preferate ale românilor, ea avand o tradiţie care vine din timpuri vechi şi fiind asociată bucătăriei cu specific roamanesc.
Intr-una din povestirile sale, Ion Creangă descrie intr-un mod extrem de pitoresc felul in care lupul se ospateaza cu saramale: “Atunci lupul nostru începe a mânca hâlpav; și gogâlț, gogâlț, gogâlț, îi mergeau sarmalele întregi pe gât”. Mie mi-a venit instant pofta de sarmale cand am citit istorioara nepotilor.
Termenul „sarma” isi are originile in cuvântul turcesc „sarmak”: „rulou” sau „pachet”. Este vorba deci despre un invelis delicios care contine in interior o umplutură pe masura.
In Turcia, există două variante de sarmale: cele umplute cu un amestec de carne tocată, ceapă, seminţe de pin, ulei şi condimente şi cele fara carne, umplute cu un mix de orez, ulei de măsline, seminţe de pin, stafide, verdeţuri şi condimentate cu ienibahar, scorţişoară şi piper negru. Sarmalele cu carne se consumă fierbinţi, ca fel principal, în timp ce variantele fără carne pot fi servite ca si aperitive sau gustari.
La noi sarmalele se prepară atât cu frunze de viţă de vie, cât şi cu foi de varză, si pot sa aiba umplutura cu carne sau fara.
Eu astazi, va propun o reteta de sarmale cu umplutura de ciuperci si orez.
Ingrediente:
- 1 varza murata mare
- 450 g ciuperci champignon
- 1 morcov ras
- 1 ceapa mare tocata fin
- 130 g orez
- 300 ml suc de rosii
- 3 linguri pasta de rosii
- 1-3 frunze dafin
- 1 lingurita cimbru uscat
- 1/2 legatura marar verde tocat marunt
- Sare
- piper proaspat macinat
- boabe de piper
- 2 crengute de cimbru
- 4-5 linguri ulei
- apa fiarta
Mod de preparare:
- Calim ceapa tocata marunt in ulei pana devine translucida. Apoi punem morcovul ras si le calim impreuna inca 1 minut. Punem ciupercile tocate marunt peste acestea si continuam sa calim pana se inmoaie putin. Adaugam orezul, cimbrul, sare, piper si mararul tocat marunt.
- Mai tinem pe foc inca 1-2 minute. Luam frunza de varza si punem compozitia de ciuperci cu orez – cam o lingura – pe latimea frunzei, astfel incat sa ne ramana 2 cm la un capat si la celalat al frunzei.
- Rulam sarmaua si introducem capatul ingust inauntru pentru a nu se desface sarmalele in timpul fierberii.
- Cateva frunze de varza le taiem julien si le punem pe fundul oalei.
- Amestecam sucul cu pasta de rosii si punem 1/3 din cantitate peste varza julien, apoi incepem sa aranjam sarmalele in cratita si adaugam crengutele de cimbru.
- La final, turnam restul de suc de rosii, mai punem un rand de varza taiata julien si boabele de piper. Adaugam uleiul si apa fierbinte pana la nivelul sarmalelor.
- Fierbem in jur de 30 minute la foc mediu-mic cu capacul pus si avand grija sa completam cu apa, daca este nevoie.
- Dupa acest interval, dam la cuptor pentru o ora (in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius).