Crema de zahar ars nu este o prajitura specific romaneasca, dar este o prajitura foarte cunoscuta si apreciata in Romania. Eu pregateam aceasta prajitura si pentru copiii mei, acum multi ani, insa o pregatesc in egala masura si pentru nepoti. E adevarat ca o consumam mai degraba in sezonul cald decat in sezonul rece, pentru ca e racoroasa si fina, insa, avand in vedere vremea de vara de care ne bucuram in aceste zile de noiembrie, am considerat ca putem incerca!
Ingrediente :
- 1 l lapte
- 8 oua mari
- 1 praf de sare
- 200 g zahar pentru crema
- 200 g zahar pentru caramel
- Vanilie
Mod de preparare:
- Spargem ouale, punem peste ele un praf de sare, apoi batem ouale pana se desfac si le amestecam bine cu sarea. Le lasam deoparte!
- Pregatim zaharul ars: se pun 200 g se zahar intr-o cratita cu fundul gros, se lasa focul mic, se amesteca rapid cu o lingura de lemn, pana cand tot zaharul este bine topit si are o culoare auriu rumenita. Avem grija sa nu ardem zaharul!!!!
- Alegem o cratita, de preferinta cu peretii mai inalti, si o tapetam cu zaharul ars. Se lasa deoparte la racit.
- Preparam crema: se adauga restul de zahar peste oua si vanilia (zahar vanilat, esenta, extract, pasta sau semintele de la 1 pastaie) si se amesteca, dupa care se adauga laptele si se mai bate 1 minut.
- Se toarna totul in cratita tapetata cu zahar ars.
- Se aprinde cuptorul la 200 de grade.
- Cratita cu crema de zahar ars se pune intr-o tava si se adauga apa rece in tava. Crema de zahar ars se coace la bain-marie. Apa din tava trebuie sa nu fie pana sus. Vom mai adauga apa pe parcurs!
- Se baga crema la cuptor, iar coacerea se face la o temperatura de 180 de grade la cuptoarele electrice, sau la foc mediu la cuptoarele pe gaz, timp de 50 de minute – o ora. Se scoate tava din cuptor si se mai lasa cratita in apa pana se raceste aproape de tot, dupa care se baga la frigider!
- Dupa ce s-a racit complet, se rastoarna pe un platou, suficient de mare incat sa nu se scurga zeama!
- Se taie felii si se serveste rece!