Ştiai că ţara noastră de numără printre cei mai mari cultivatori de dovlecel din lume, alături de Japonia, China, Italia, Turcia şi Egipt? Poţi consuma dovlecelul atât gătit, cât şi crud, are puţine calorii şi este delicios, avand un conţinut crescut de vitamine şi minerale: poate fi ideal în curele de slăbire, oferă protecţie cardiovasculară, este bun pentru menţinerea sănătăţii în general.
Dovlecelul (cucurbita pepo) este originar din America Centrala si este apreciat in toate colturile lumii, fiind usor de gatit si de folosit in componenta a diverse preparate. Are o aroma fina si este personaj principal mai ales in bucataria mediteraneana. La noi in tara se gasesc in piete si magazine mai multe tipuri de dovlecei, printre care si dovlecel de vara (pe care americanii il numesc zucchini), insa indiferent de marime, culoarea cojii sau a miezului, dovleceii au efecte pozitive pentru sanatatea noastra!
Haideti sa preparam o varianta de dovlecel pane!
Ingrediente dovlecel:
- 2 dovlecei
- 2 oua
- 2 linguri lapte
- 5-6 linguri apa minerala
- 3 linguri faina
- Sare, piper, un varf cutit usturoi praf
- Ulei pentru prajit: 200 ml
- Marar
Mod de preparare:
- Se curata dovleceii pe lung, o fasie da, una nu, iar dupa, se taie rondele potrivit de groase,
- Se asaza pe servetele absorbante si se presare sare peste ei, ca sa-si lase zeama,
- Se pun deoparte cam 30 de minute,
- Se pregateste un amestec in care vom introduce ulterior rondelele si care va contine: 2 oua batute, doua linguri faina, apa minerala, laptele, usturoiul, putina sare, piper si marar!
- Inainte de a da rondelele prin amestecul de mai sus, le tamponam cu un servetel uscat,
- Tavalim putin rondelele prin faina ramasa si incepem sa le introducem in amestecul despre care v-am povestit mai devreme,
- Incingem tigaia cu ulei, la foc potrivit si incepem sa prajim feliile din dovlecel,
- Le prajim pana capata o culoare aramie pe ambele parti,
- Le scoatem pe un servetel absornat!
- Le putem servi cu mujdei de ustroi si Tzatziki, dupa gust!