Ce reprezinta ratatouille la cuptor de fapt? Un ghiveci gratinat, condimentat cu usturoi si cimbru. Care e diferenta fata de ghiveciul traditional? Faptul ca nu inoata in lichid mult, faptul ca legumele nu se prajesc, dar si felul cum arata, culorile care-l compun: vinete violet, dovlecei verzui sau galbeni, zucchini verde inchis, ardei sau gogosari rosii.
In plus consumul de legume este recomandat, datorita beneficiilor numeroase pe care acestea le au asupra organismului. Asadar, acest cocktail de legume, denumit Ratatouille, nu este doar gustos, este si sanatos. Nu putem concepe o viata sanatoase fara sa consumam legume, trebuie sa ne facem un obicei din a consuma legume!
Ingrediente ratatouille la cuptor:
- 2 vinete
- 2 dovlecei
- 1,5 zucchini
- 1 ardei rosu gras
- 1 ceapa rosie sau alba
- 2-3 catei usturoi
- 3-4 rosii
- Cimbru
- Sare, piper
- 100 gr branza sarata de capra
- Ulei masline
- Cozi verzi de ceapa
- 2-3 felii bacon imprastiate pe deaasupra, dupa gust…
Mod de preparare:
- Vinetele, dovleceii si ardeiul se taie rondele,
- Ceapa si usturoiul se amesteca cu rosiile (proaspete sau din conserva),
- Se adauga o lingura de ulei, sare si piper, frunzulitele de cimbru, dar si un strop de zahar (unde avem rosii se pune si putin zahar),
- Se incinge cuptorul la 180C (treapta medie la cele cu gaz),
- Intr-un vas termorezistent se toarna sosul de rosii si se niveleaza in strat uniform,
- Peste acest sos se asaza feliile de legume,
- Se presara cu sare, piper proaspat macinat si se stropesc cu a doua lingura de ulei de masline, se adauga cozile de ceapa si feliile de branza si bacon deasupra,
- Se introduce la cuptor pentru 35-40 de minute, pana cand legumele se rumenesc frumos,
- Ratatouille-ul la cuptor se serveste cu paine proaspata (bagheta) si cu un vin rece, alb, alaturi, insa puteti servi si lipii sau tortillas, rezultatul este absolut delicios.