Daca aveti nevoie de un sos pentru un gratar de peste, va recomand sosul pesto cu patrunjel.
Se stie ca sosurile sunt cele care insufletesc orice preparat culinar, oricat de banal si desimplu ar fi.
Sosul potrivit poate sa faca diferenta intre o mancare buna si o mancare delicioasa.
Patrunjelul provine din regiunea sud mediteraneana din sudul Europei si se presupune ca a fost cultivat pentru prima data in urma cu 2000 de ani. Patrunjelul a fost initial utilizat ca planta medicinala, inainte de a fi consumat ca aliment.
Grecii antici considerau ca patrunjelul era sacru si il utilizau pentru impodobirea castigatorilor din concursurile sportive, dar si pentru decorarea mormintelor. Desi nu este inca clar cand si unde a inceput sa fie consumat patrunjelul ca si condiment, istoricii presupun ca acest lucru s-ar fi intamplat in Evul mediu, in Europa.
Pătrunjelul este nelipsit din prepararea multor feluri de mâncare, fiind in acelasi timp un aliment sănătos. Bogat în vitamina C, chiar mai mult decât lămâia, poate fi un întăritor natural al sistemului imunitar, bun stimulent al sistemului nervos, antiinfecţios, vasodilatator, bun regenerator capilar. Asadar, patrunjelul: este bogat în vitamina C, mbunătăţeşte digestia, ajută funcţia hepatică, ajută la buna funcţionare a rinichilor, stimulează sistemul imunitar, poate combate icterul, contribuie la intarirea dintilor, amelioreaza durerile reumatice, iar frunzele pot vindeca tǎieturile adânci, vânǎtǎile!
Va invit sa descoperiti o reteta de sos de pesto cu patrunjel, pe care il puteti conserva intr-un borcanel si il puteti folosi in mod repetat, de cate ori aveti nevoie!
Ingrediente :
- 60 gr parmezan
- 50 g nuci
- 100 gr patrunjel
- 2 catei usturoi
- Zeama de la ½ lamaie
- 130 ml ulei
- ½ lingurita sare
Mod de preparare :
Adaugati ingredientele intr-un bol si le mixati cu un blender sau manual pana cand obtineti o consistenta pastoasa !