Pentru ca se apropie Sarbatorile de iarna, ne gandim desigur la turta dulce. Este un preparat care se asociaza negresit cu spiritul Craciunului: doar cand ii pronunt denumirea simt cum sunt invadata de mirosul de brad, scortisoara, vin fiert, intr-o casa invaluita de magia colindelor de iarna si a caldurii degajate de focul mocnit din soba.
In primele secole de viaţă turta dulce continea: pesmet, zahăr, alune de pădure măcinate şi, fireşte, ghimbir. Cu timpul, englezii au înlocuit pesmetul cu făina de grâu şi au adăugat ouă şi îndulcitori. Astăzi, exista retete mult mai complexe care contin: unt gras, zahăr brun, făină de secară şi de grâu, scorţişoară, nucşoară, cuişoare măcinate, ienibahar măcinat, zahăr vanilat şi ghimbir.
În funcţie de ţara unde este preparat, desertul are forme şi denumiri diferite: în Polonia e numit „pierniczki” (un biscuit subţire, crocant), în Cehia i se spune „pernik”, în Scandinavia veţi mânca un „pepparkakor”, în timp ce nemţii preferă o versiune mai pufoasă numită „lebkuchen”. Începând cu anii 1800, turta dulce a devenit in multe regiuni„prăjitura Crăciunului“. După ce fraţii Grimm au descris o casă făcută din turtă dulce în „Hansel şi Gretel“, decorată cu bomboane şi creme, brutarii germani au început să coacă turta dulce şi sub formă de căsuţe. Iar în unele zone din Germania se mai păstrează şi astăzi obiceiul modelării turtei dulci sub forma unor casute delicioase, pe care în ziua de Crăciun, copiii urmează să le devoreze pe nerasuflate.
Iata reteta mea de turta dulce!
Ingrediente:
- 150 de grame de unt cu 82% grăsime
- 150 de grame de zahăr brun
- 200 de grame de miere de albine
- 1 ou întreg
- ½ linguriță de sare
- 1 linguriță (10 grame) de bicarbonat de sodiu
- 450 de grame de făină
- 1 lingură extract de vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)
- 1 linguriță scorțișoară pudră
- 1 linguriță ghimbir pudră
- ½ linguriță ienibahar pudră
- ¼ linguriță nucșoară pudră
- 8 cuișoare
- 2 păstăi de cardamom
Glazura de albuș:
- 1 albuș proaspăt
- 120 de grame de zahăr pudră
- 1 lingură de zeamă de lămâie
Mod de preparare turta dulce:
- Se amesteca faina, scortisoara, ghimbirul, cuisoarele macinate, vanilia, cardamonul, nucsoara si un praf de sare
- Separat, se bate untul cu zaharul pentru 2-3 minute, se adauga oul si mierea, apoi se incorporeaza ingredientele uscate de la primul pas
- Rastoarna aluatul obtinut pe blatul presarat cu faina, framanta cateva secunde aluatul, apoi da-i forma rotunda, ambaleaza-l in folie alimentara si tine-l la frigider pentru minim o ora. (Aluatul poate fi facut si cu o zi inainte si lasat la frigider pana la rulare)
- Odata racit aluatul, se intinde cu sucitorul pana ajunge la o grosime de cca 0.5 cm
- Turta dulce se decupeaza cu ajutorul formelor speciale (inima, brad, etc), iar fursecurile astfel obtinute se asaza intr-o tava tapetata cu foaie de copt
- Restul de aluat poate fi supus aceluiasi procedeu
· Se introduc bucatile de turta dulce la cuptor pentru 10-12 minute la 170 de grade, sau pana cand devin usor aurii!
· Turta dulce se decoreaza cu glazura de albus, sau cu alte elemente decorative!
Mod de preparare glazura:
- Albușul crud se pune într-un bol, se bate albușul cu mixerul până când se formează o spumă densă, se adaugă zahărul pudră, treptat, în timp ce mixăm continuu la viteză medie.
- După ce tot zahărul pudră a fost încorporat, vom adăuga peste amestecul zeama de lămâie si mixam în continuare compoziția cam 5-6 minute!
- Inițial, aspectul și consistența compoziției de glazura seamana cu o smantana groasa, insa vom mixa până când crește mult în volum și se întărește suficient cat sa o putem adauga peste fursecuri,
- Imediat vom trece la glazurarea fursecurilor de turta dulce, pentru ca, daca o lasam prea mult, glazura se intareste si nu mai poate fi modelata!