Cornulete

Reteta de cornulete cu rahat s-a transmis la noi in familie din generatie in generatie, era cap de lista in caietul de retete cu foi ingalbenite si grase de la atata rasfoit, nelipsit din arsenalul fiecarei gospodine respectabile, cadou nepretuit de la bunica pentru mama, de la mama pentru fiica si asa mai departe. Pe vremea aceea, nu existau internet, retete online……totul era pe hartie sau din gura-n gura.

Cand copiii mei erau mici, cereau deseori aceasta prajitura, era una din preferatele lor si nu doar a lor. Spun asta, pentru ca mai multe doamne din sat erau pricepute in a prepara dulciuri, iar in ceea ce priveste cornuletele, aici era o adevarata competitie: cine le face mai fragede, mai moi, mai mici! Asa ca, la fiecare sarbatoare, dupa obicei, faceam prajituri, pe care le schimbam intre noi, iar cornuletele erau printre cele mai ofertate. 

Cine a avut cea mai frumoasa farfurie, cele mai fragede cornulete, cel mai pufos chec, cui i-a iesit anul asta cozonacul, cine a dat gres…..cam asa era viata la tara, iar subiectele cele mai dezbatute erau prajiturile, florile din curte si de la poarta, recoltele de pe camp, cat de incarcati au fost pomii fructiferi, curatenia generala de sarbatori si desigur, ce ispravi au mai facut copiii ?!

Cornulete

Reteta pe care doresc sa v-o propun pentru 2,5 -3 kg de cornulete, este urmatoarea:

Ingrediente:

· 600 g untura de porc sau osanza

· 30 g drojdie

· Un praf sare

· 16 linguri apa minerala

· 3 linguri otet

· Faina cat cuprinde (in jur de 1 kg)

· 2 pliculete vanilie

Pentru umplutura

· Rahat sau gem cu nuca

· Zahar pudra pentru decor

Mod de preparare:

· Se amesteca pana se incorporeaza toate ingredientele, dar nu foarte mult, nu se framanta. Compozitia trebuie sa aiba consistenta unei compozitii de tarte, adica usor intarita

· Aluatul se tine 30 minute la frigider, intr-o folie alimentara

· Aluatul se portioneaza. Se ia o portie (restul se mai lasa in folie) si se intinde in forma de cerc, astfel incat cercul sa aiba un diametru de circa 30-35 cm. Cu o rola sau un cutit se taie in jumatate, apoi in sferturi, apoi in optimi si asa mai departe, in functie de cat de mari vrem sa iasa cornuletele. 

· Asadar vom obtine niste triunghiuri, iar in fiecare triunghi adaugam un cubulet de rahat sau o lingurita de gem cu nuca

· Cornuletele se coc 10-15 minute la 180° C, in cuptorul preincins

· Dupa ce se scot din tava se pun pe un platou si se presara cu mult zahar pudra. Cornurile trebuie sa fie fierbinti, altfel zaharul nu se lipeste de ele!

Pofta buna!