Falafel

Astazi am gatit falafel, sau, daca vreti o varianta de chiftelute, insa fara carne, cu naut. 

Nautul este o planta leguminoasa, iar denumirea romaneasca provine din turcescul “nohut”, cuvant patruns in limba romana inca de pe vremea cand Dobrogea era parte a Imperiului Otoman. Nautul are proprietati foarte interesante: este bogat in proteine, zinc, acid folic, magneziu, calciu, fier, fosfor (la un nivel apropiat de cel din lactate), potasiu, sodiu. El poate sa aduca acel plus de energie atat de necesar si de asemenea poate sa reduca semnificativ colesterolul din sange, dar nu numai. Nautul poate avea efecte benefice pentru bolnavii de diabet, pentru sanatatea oaselor si a inimii, reglarea tensiunii arteriale, intretinerea functiilor sistemului nervos, nautul poate contribui la reducerea inflamatiilor cronice, este un adevarat cadou pentru starea de bine e organismului tau.

Falafel este cel mai probabil originar din Egipt, insa este de asemenea una din mancarurile preferate ale israelienilor, egiptenilor si palestinienilor. In Orientul Mijlociu, acest preparat exista in toate chioscurile care vand mancare pe strada. Totodata este una din gustarile preferate de vegetarieni, avand un nivel de notorietate atat de mare incat pana si restaurantele cele mai cunoscute de tip fast food l-au adoptat in sortiment (McFalafel ?).

Falafel

Iata reteta mea:

· 250 g naut

· 2 cepe taiate

· 3 legaturi patrunjel

· 2 lingurite coriandru

· 2 lingurite chimion

· 1 lingurita bicarbonat sodiu

· 1 lingura faina

· 1 lingurita sare

Portii obtinute: 15 bucati

Preparare: 20 min

Gatire: 20 minute

Preparare:

Boabele de naut trebuie sa stea in apa rece minim 10 ore inainte de a fi folosite. Vom scurge apa din naut, iar pe acesta il vom pune intr-un robot de bucatarie. Ceapa se taie mai mare, patrunjelul la fel, se adauga peste naut in robot si se mixeaza. Treptat se adauga si celelalte condimente. Dupa preferinta, putem folosi si ardei chilli.

Pasta obtinuta o modelam in palme in forma de chiftele rotunde.

Prajim chiftelutele falafel in baie de ulei incins pana se rumenesc uniform pe toate partile. 

Sa nu va sperie culoarea maroniu inchis dupa prajire, chiar asa trebuie sa arate: exteriorul va fi crocant, iar interiorul moale si pufos.

Va doresc Pofta buna!!!!