Humus sau pasta de naut cu tahini

Fasole egipteana, mazarea berbecilor sau…naut, rezultatu humus! Cum il preparam?

Reteta pentru humus este o reteta traditionala originara din Orientul Mijlociul, fiind un preparat culinar consumat in tari precum Siria, Israel, Turcia, Grecia, Cipru si Liban. Acesta este obtinut dintr-o pasta de naut la care se adauga sos tahini, preparat din susan, si o diversitate de condimente, dupa gust.

Reteta de humus a ajuns si in tara noastra, iar popularitatea acesteia se datoreaza si avantajelor derivate din ingredientele de baza. Humusul este o sursa bogata de acizi grasi esentiali omega-3. Acestia ajuta la protectia sistemului cardiac! Humusul contine si nutrienti proveniti din naut si sosul tahini. In plus, un cadou pentru organism, humusul contine: Fier, Vitamina B6, Mangan, Cupru, Acid folic, Aminoacizi. Asadar, trebuie consumat cu ingredere.

Humusul poate fi servit cu paine coapta, taiata in feliute subtiri, cu pita (care este bogata in fibre si vitamine), cu felii de castravete sau ardei rosu, cu lipie, dar si cu chipsuri.

Humus

Va invit sa descoperiti cum prepar eu o reteta de humus libanez clasic!

Ingrediente:

  • 250 gr naut 
  • sucul de la o jumatate de lamaie
  • 80 gr tahini 
  • 1 catel de usturoi
  • 2 linguri ulei de masline, sare si piper 

Mod de preparare:

Nautul se fierbe foarte bine cu o lingurita de bicarbonat de sodiu si cu apa care sa il acopere. Se clateste si se lasa la racit. Daca provine din conserva, se clatesc doar boabele.

Se adauga in blender sau in robotul de bucatarie nautul, zeama de la lamaie, pasta de susan, usturoiul, uleiul de masline, condimentele (sare, piper) si putina apa! Dupa, se mixeaza pana totul devine o pasta fina. Se mai amesteca din cand in cand cu o lingura de lemn, pentru ca humusul sa devina cat mai fin.

La final, humusul se scoate intr-un bol, se adauga putin ulei de masline si optional busuioc/ patrunjel si boia dulce deasupra.

Pofta buna!